Fyra i rad

Det är antagligen ganska många som känner igen det här spelet, få är det som inte spelat det någon gång, antingen själva eller med barnen. Detta klassiska spel består av en rektangulär ihålig plastram med runda fack för brickor. Man har runda brickor i två färger, ofta gula och röda eller gula och blå, man stoppar i dem i ramen uppifrån och det gäller att bli först med att få fyra i rad.

Det är ett roligt spel för alla åldrar men antagligen roligast när man är lite mindre, själv kommer jag ihåg att vi spelade det ofta på dagis. Man övar upp både motorik och strategiskt tänkande i detta spel. Fyra i rad är alltså ett sällskapsspel som spelas av två personer, det påminner faktiskt lite grann om luffarschack och bingo. För att vinna ska man alltså vara först med att få fyra i rad, vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Men eftersom att spelplanen är begränsad så kan spelet även sluta oavgjort när det inte får plats fler brickor. Det finns dock varianter där man även kan putta ut motståndarens brickor, dem brukar kallas för Fyra i rad super.

Om man verkligen ligger i och övar upp sina strategier så kommer det bli i princip omöjligt att vinna över en så länge som man får lägga i bricka först. Oavsett hur motståndaren sedan lägger sina brickor. Men det är ett roligt spel som man kan fördriva tiden med i timmar, köra turneringar och umgås med varandra. Spelet kan man köpa i de flesta leksaksaffärer, både online och i fysiska butiker.